Zamówiłem Mokka-E Ultimate w kolorze szarym w pierwszą niedzielę marca, wtedy dealer powiedział mi ostatni tydzień kwietnia lub pierwszy tydzień maja - nie wierzyłem im, ponieważ sprawdzałem już czas realizacji zamówień vauxhall i wiedziałem, że początek czerwca jest bardziej prawdopodobny, kiedy nadszedł początek maja i minął, mój dealer zaoferował mi zamianę na samochód, który jeden z ich zespołu zarządzającego zamówił od pierwszego tygodnia lutego (czyli około miesiąca przed moim zamówieniem), z czego skorzystałem - to Ultimate w kolorze czerwonym - powiedziano mi, że jest na wydarzeniu 25, a ETA wskazuje na koniec lipca.
Mijały tygodnie i wciąż byłem na wydarzeniu 25, aż do wczoraj (20 czerwca), kiedy nagle wróciłem do wydarzenia 21, ETA przesunęło się teraz na wrzesień.
Napisałem e-mail do dyrektora generalnego vauxhall i w ciągu 24 godzin odezwał się do mnie pomocnik (pomocnik brzmi może bardziej obraźliwie niż zamierzam) - była to szybka odpowiedź i przynajmniej nie zostałem zignorowany, ale w zasadzie powiedzieli mi, że nie mogą mi powiedzieć nic więcej niż mój dealer i po prostu muszę czekać - tak naprawdę niezbyt pomocne - proszę tylko, aby pomogli trochę zarządzać oczekiwaniami, zamiast wciąż przypisywać daty, o których muszą wiedzieć, że nie mogą ich dotrzymać.
Ciągłe podejmowanie decyzji o tym, ile benzyny zatankować do samochodu, zachowanie wyjątkowej ostrożności w przypadku pojazdu w rozliczeniu, podejmowanie decyzji dotyczących ubezpieczenia, przeglądów, serwisu itp., o których nawet nie marzyłem, że będą potrzebne, gdy zamówienie zostało złożone po raz pierwszy.
To wszystko jest bardzo frustrujące, ale rozumiem, że tak naprawdę niczyja wina (z wyjątkiem Putina!), ale mimo to uważam, że mamy prawo być sfrustrowani.