Vauxhall Mokka Forums banner

Zamówienie - rozbieżność w czasach realizacji

133K views 483 replies 100 participants last post by  jefol  
#1 ·
#2 ·
Zamówiłem Mokka e Ultimate w weekend 25 marca i powiedziano mi, że przewidywana dostawa nastąpi 31 lipca. Link do Aston Vauxhall Vauxhall Factory Order Lead Times Aktualizacje produktów i wiadomości sugeruje, że będzie to 40 tydzień, koniec września.
Duża rozbieżność - w co wierzyć?
Istnieją ogromne opóźnienia dla większości pojazdów elektrycznych i wiele osób anuluje swoje zamówienia.
Coś wspólnego z fish and chips według niektórych kłamców, yyy, dostawców.

Gaz

• Like
Reactions: Grandad67
#3 ·
  • Like
#4 ·
Zamówiłem nowego Mokka-e pod koniec lutego; Pierwotnie podano mi termin dostawy na kwiecień, który stopniowo był przesuwany o kilka tygodni, aż do zeszłego tygodnia, kiedy przewidywana data stała się 20 maja.

W ciągu ostatnich kilku dni mój dealer poinformował mnie, że data została zmieniona na „oczekiwanie na datę”, co po dopytaniu oznacza opóźnienie z datą tak odległą, że nie mogą mi jeszcze podać wiarygodnej informacji. 😕

#33 ·
Zamówiłem nowego Mokka-e pod koniec lutego; Pierwotnie podano mi termin dostawy na kwiecień, który stopniowo był przesuwany o kilka tygodni, aż do zeszłego tygodnia, kiedy przewidywana data stała się 20 maja.

W ciągu ostatnich kilku dni mój dealer poinformował mnie, że data została zmieniona na „oczekiwanie na datę”, co po dopytaniu oznacza opóźnienie z datą tak odległą, że nie mogą mi jeszcze podać wiarygodnej informacji. 😕
Zamówiłem Mokka e 2 lutego, powiedziano mi, że dostanę go za 3/4 miesiące, wczoraj powiedziano mi, że na Boże Narodzenie 2022, mam numer zamówienia producenta, ale jest on mało przydatny, nie mogę uzyskać dostępu do „strony śledzenia”, po prostu jestem ciekaw, kiedy dealer zamówił samochód, ale dowiedziałem się, że samochody Motability są na końcu kolejki, nic dziwnego, 90% kraju myśli, że to darmowy samochód! Chętnie nie miałbym żadnego z nieznośnego bólu RZS, niepewności dwukrotnej niewydolności serca, jestem teraz w punkcie, w którym mam gdzieś samochody, Motability lub inne, i tak jest wystarczająco źle, używając wózka inwalidzkiego i ludzie rozmawiają z tobą tak, jakbyś był głupi, a potem inni, kiedy parkujesz na miejscu dla niepełnosprawnych, o, patrz, darmowy samochód, tak bardzo kocham tych ludzi, ich kostki są tak podatne na wózki inwalidzkie.

#5 ·
Jestem pewien, że dealerzy, których dotyczy ta niefortunna sytuacja, są tak samo sfrustrowani jak Państwo, co miejmy nadzieję wkrótce ulegnie poprawie.

#7 ·
Naprawdę mam nadzieję, że to nowe zamówienia z takim czasem oczekiwania od teraz - w piątek minęły 3 miesiące od mojego zamówienia z 22 stycznia, a kiedy podali datę dostawy na 1 kwietnia...mój powinien być praktycznie zbudowany i dostarczony, zanim sytuacja na Ukrainie pogorszyła problemy z zaopatrzeniem.

#13 ·
Czy ktoś jeszcze ma takie same problemy z uzyskaniem daty dostawy dla mokki? Został zamówiony 3 miesiące temu i podajemy datę 24 kwietnia, teraz dealer poinformował mnie, że nie może uzyskać żadnych informacji od vauxhall o dostawie, to okropna obsługa

Wątek scalony.
Jeśli miałbyś zamówić przez stronę Vauxhall, obecnie mówi się o 26 tygodniach*.
* mówi wtedy
Każdy pojazd w sklepie Vauxhall jest wyświetlany z przewidywanym oknem dostawy. Jest to prognoza oparta na naszych obecnych zdolnościach produkcyjnych i może ulec zmianie, ale ma dać ci wyobrażenie o tym, kiedy możesz spodziewać się otrzymania nowego Vauxhalla. Uwaga - Vauxhall jest dotknięty tymczasowymi wyzwaniami w globalnym łańcuchu dostaw, w tym niedoborami niektórych komponentów. Niestety oznacza to, że niektórzy klienci mogą doświadczyć znacznych opóźnień w dostawie. Współpracując z siecią dealerów Vauxhall, zapewnimy wszystkim naszym klientom aktualne informacje dotyczące statusu ich zamówień na nowe pojazdy.

Co ciekawe, strona mówi również, co prawda w sekcji Mobilność -

Aby uzyskać najnowsze informacje o dacie dostawy, zalecamy bezpośredni kontakt z lokalnym sprzedawcą Vauxhall. Wszystkie informacje kontaktowe sprzedawcy można znaleźć za pomocą naszego narzędzia Znajdź sprzedawcę.

Więc kto wie?

#15 ·
Zgadzam się, kiedy po raz pierwszy zamówiłem, opóźnienie wynosiło 10-12 tygodni. Brak informacji jest najbardziej irytujący, czy mój nowy samochód będzie za 26 tygodni, czy gdzieś pomiędzy?
Właśnie otrzymałem odpowiedź od dealera w sprawie mojego zamówienia z 29 marca:
Wszystko nadal wygląda dobrze na 31 lipca. Co kilka dni śledzę daty, więc jeśli pojawią się jakieś aktualizacje, natychmiast dam Ci znać.

Wygląda na to, że dealer jest zorientowany

#19 ·
Nie chcę wybiegać za bardzo w przyszłość ani zbytnio się ekscytować, ale mój samochód przychodzi przez firmę leasingową (praca). Nadal mam ETA na 23 maja z dostawą do mnie zwykle 7 dni później. Wcześniej ETA było przesuwane, ale teraz aktualizowane codziennie bez zmian.
Trzymam za ciebie kciuki. Mam nadzieję, że dostaniesz datę, na którą liczysz?
Mój samochód jest z Mobility i nie miałem samochodu przez osiem lat, dopóki nie dostanę samochodu, każdy dzień to Dzień Świstaka. 😫

#23 ·
Cześć wszystkim, zamówiłem mokkę 1.2 suto 9 lutego, powiedziano mi przez sprzedawcę, że będzie to 12 tygodni, wczoraj otrzymałem e-mail od dealerów z informacją, że data budowy jeszcze się nie pojawiła, więc nie ma daty budowy samochodu, ktoś gdzieś musi wiedzieć, kiedy zostanie zbudowany, więc na razie po prostu mam nadzieję, że się to stanie.

#24 ·
Szokujące jest to, że nie chcą powiedzieć, ile samochodów jest przed tobą.
Może istnieć wyjątek, w którym nieznacznie zmieniają linię produkcyjną, aby wyprodukować partię samochodów elektrycznych, ale wyobrażam sobie, że powinno to być na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy", pomimo tego, że niektórzy dealerzy pozornie mówią niektórym klientom, że są priorytetem.
Rozumiem, dlaczego ktoś mógł chcieć zaoszczędzić kilka funtów i zamówić coś poniżej najwyższej klasy, co Vauxhall od tego czasu wycofał, mogą zostać cofnięci, ponieważ zamówienie zastępcze trafia na koniec kolejki, ale to również nie ma większego sensu. Jeśli samochód nie ma przydzielonego slotu produkcyjnego, to jakiekolwiek zmiany, które możesz wprowadzić lub które zostaną na ciebie wymuszone, nie powinny wpływać na twoje miejsce w kolejce.

Być może dealerzy zadają złe pytanie. Czy twój samochód ma slot produkcyjny?
Nie wczoraj, nie dzisiaj i nie przez następne 3 miesiące.
Ile pojazdów jest przed tobą będzie się zmieniać codziennie i nie ma powodu, dla którego nie mogliby powiedzieć, jaka jest ta liczba i ile samochodów będzie budowanych dziennie.

Mówię tylko, że być może powinieneś nakierować dealera na zadawanie lepszego pytania, a on może udzielić ci bardziej namacalnej odpowiedzi.

Gaz

• Like
#25 ·
#28 ·
Zamówiłem Mokka e SRI (od tego czasu zmieniony na GSLine) 30/11/2021. Powiedziano nam wtedy, że zajmie to od 4 do 6 miesięcy. Odbieram w środę 25/5, prawie 6 miesięcy co do dnia.
Kiedy przyjrzysz się samochodowi i zdasz sobie sprawę, że w GS brakuje wielu rzeczy, nie bój się go odrzucić.
Powinni cię ulepszyć, a nie obniżyć.

Powodzenia.

Gaz

#36 · (Edited by Moderator)
Wczoraj zadzwonił do mnie dealer, mówiąc, że mają datę dostawy mojego mokki na 12 lipca, który został zamówiony na początku marca, więc mam nadzieję, że się pojawi, a także zadzwoniłem do nich dzisiaj w sprawie zmiany modelu z Sri na linię gs, o której mówią, że jest taka sama ??? Ale zapewnili mnie, że jeśli zamówiłem Sri, dostanę model/specyfikację Sri 🤞🏻

#37 ·
Otrzymałem wczoraj telefon od dealera, który poinformował mnie, że ma datę dostawy mojego mokka na 12 lipca, który został zamówiony na początku marca, więc mam nadzieję, że się pojawi, a także zadzwoniłem do nich dzisiaj w sprawie zmiany modelu z Sri na linię gs, o której mówią, że jest taka sama ??? Ale zapewnił mnie, że jeśli zamówię Sri, otrzymam model/specyfikację Sri 🤞🏻
Ktoś inny stwierdził, że został zdegradowany do GS.
Nie wiem, jaką specyfikację ma SRi.

Mógłbyś wymienić wszystko, czego oczekujesz, że będzie miał w porównaniu z modelem podstawowym i mam nadzieję, że będziemy w stanie ustalić, jakie są różnice.
Na przykład nawigacja satelitarna, koła, podgrzewane fotele, podgrzewana kierownica, ładowarka do telefonu, rodzaj reflektorów itp.

Gaz

#39 ·
Rozmawiałem ponownie z dealerem samochodowym, powiedział, że przydzielono mi już rejestrację, samochód jest teraz budowany i powinienem go mieć do lipca 2022 roku. Staram się być pełen nadziei..
To dziwna rzecz do powiedzenia, producent przydziela numer VIN, gdy ma być zbudowany, a dealer przydzieliłby rejestrację, gdy otrzyma pojazd.
Możliwe, że podejmują małe ryzyko i przydzielają rejestrację, gdy tylko usłyszą, że dostępne są prawidłowe dane
W każdym razie wygląda na to, że wkrótce będziesz jeździć nową Mokką.

Gaz

#40 ·
Najprawdopodobniej nieporozumienie wynikające z użycia słowa rejestracja zamiast Vin.

#41 ·
Najprawdopodobniej nieporozumienie wynikające z użycia słowa rejestracja zamiast Vin.
Tak, prawdopodobnie autor został wprowadzony w błąd przez to, co powiedział im dealer.
Mój dealer nie tylko przydzielił rejestrację, ale także opodatkował samochód, zanim do nich dotarł.
Również na mój koszt.

Gaz